Vier boekrecensies van Martin Doorn


De vrije negerin Elisabeth

Een historische roman over Suriname, die vol staat met feiten over dit land en toch heel goed leesbaar is. De schrijfster heeft, zoals ze ook zelf zegt, heel veel onderzoek verricht. Dat is bewijsbaar waar. Des te onbegrijpelijker is het dat ze constant 'De heren zeventien' en 'De heren negentien' door elkaar haalt. Dit daar gelaten leert men door het lezen van dit boek heel veel over Suriname en de verhouding tussen de blanke en gekleurde inwoners. Ik zeg met opzet 'gekleurde', omdat het in Suriname heel belangrijk was en soms nog wel is, welke gradatie van gekleurdheid je huid heeft. Ook de zwarte Elisabeth is daar gevoelig voor. Het feit dat deze zwarte vrouw niet als slaaf, maar als vrij mens is geboren, doet haar streven naar alle rechten die de blanken in Suriname hebben. Vanaf het begin echter handelt ze ook zoals de blanken handelen en dat maakt haar in mijn ogen niet erg sympathiek. Ze doet vrolijk mee aan de discriminatie en heeft een nogal hoge dunk van zichzelf. Dat ze doorzettingsvermogen heeft, valt niet te ontkennen. Ze bereikt veel. Vergaart rijkdom, maar weinig geluk. Terecht stelt Mc. Cleod de slavernij aan de kaak. Terecht stelt ze dat de Hollanders slaven hielden en haalden, maar ze houdt onterecht vast aan de mythe dat ze aan bord van de slavenhalers slecht werden behandeld. Niemand is zo dom handelswaar over bord te zetten omdat ze dood niet van waarde is. Ook vergeet ze te vermelden dat het de zwarte Afrikanen waren die de slaven verkochten aan de blanken, in ruil voor, vooral wapens en drank. Verder is het een goed boek met veel feiten over de verhoudingen in Suriname en geeft het een goed inzicht in het reilen en zeilen van deze voormalige kolonie.

,i>Boekgegevens:
Titel: De vrije negerin Elisabeth.
Auteur: Cynthia Mc Leod.
Boeknummer bij Loket Anders lezen: a356674.

Duivelsadem

Aangezien dit boek voornamelijk boven de poolcirkel speelt lijkt het mij een boek voor op het strand. Je krijgt het vanzelf minder warm. In de winter voor de open haard is natuurlijk ook niet gek. Dan kan je je verheugen over het feit dat jij het wel lekker warm hebt. In ieder geval is het een spannend boek, dat begint in het verleden en eindigt op de dag van vandaag. De energievoorziening en de opwarming van de aarde is het thema. Aan beide problemen probeert een louche zakenman het nodige te verdienen. Zachtzinnig gaat het daarbij niet toe. Er worden diverse aanslagen op mensen gepleegd zelfs voor het levend begraven deinst men niet terug. Een goed verhaal,vlot geschreven en met veel, zoals dat in hedendaagsNederlands heet, humoristische oneliners.

Boekgegevens:
Titel: Duivelsadem.
Auteur: Clive Cussler.
Boeknummer bij Loket Aangepast lezen: a424299.

Godverdomse dagen op een godverdomse bol

Dit is een heel apart boek. Niet alleen doordat het wordt voorgelezen door een Vlaming, maar ook door de inhoud. Het is een verhandeling over de geschiedenis van de aarde. Met name van de geschiedenis van de mens. Te beginnen met het ontstaan van de Homo Sapiens . Deze wordt gevolgd tot aan heden. Ik denk dat het belangrijk is dat men, bij het lezen van dit boek beschikt over een redelijke kennis van de wereldgeschiedenis, omdat anders de humor nogal onbegrijpelijk is. De schrijver geeft geen enkele tijdsaanduiding zodat men zelf de periode moet invullen. Weliswaar is er een chronologische volgorde aangehouden, maar toch. De gebeurtenissen worden zakelijk en zonder poespas neergezet, al ontbreekt de ironie en hier en daar zelfs wat sarcasme niet. Ik zou zeggen een 'plezant' boek.

Boekgegevens:
Titel: Godverdomse dagen op een godverdomse bol.
Auteur: Dimitri Verhulst.
Boeknummer bij Loket Aangepast lezen: a418545.

Zomerhuis met zwembad

Dit boek wordt door de auteur, Herman Koch, goed voorgelezen. Het is bovendien een goed verhaal. Zonder veel poespas, maar wel zeer onderhoudend. Het gaat over het, 'bijna' normale leven van een huisarts en zijn gezin. De auteur beschrijft de dagelijkse beslommeringen op een droge zakelijke manier. Toch blijkt dat het een goede observator is. Zeker mannen zullen er veel herkenbare situaties en voorvallen in herkennen. Vrouwen waarschijnlijk ook wel, al geven ze dit denk ik niet toe. De vader maakt zich nogal zorgen over zijn dertienjarige dochter. En terecht denk ik. Ik vind meisjes van ongeveer die leeftijd één van de meest ontroerende natuurverschijnselen. Zelf heb ik geen dochters gehad, maar ik kan zijn angst goed invoelen. Ik zou indien ik dochters had in die leeftijd geen oog dicht doen. Zoals zo vaak houdt het echtpaar tegenover de buitenwacht de schijn op van volmaaktheid en worden ze geleefd. Op vakantie in Frankrijk is het al niet anders, al gaat het er hier om dat de kinderen het maar naar hun zin hebben. Dan gebeurt wat er te verwachten viel. Er zijn veel verdachten en verdenkingen. Allemaal plausibel en toch is de plot verrassend.

Boekgegevens:
Titel: Zomerhuis met zwembad.
Auteur: Herman Koch.
Boeknummer bij Loket Aangepast lezen: a428582


***
terug naar de inhoudsopgave
terug naar de beginpagina van Pointe
terug naar de beginpagina van de website