Vijf boekrecencies van Martin Doorn


Next

Je zou dit boek als Science fiction kunnen beschouwen, al ben ik daar nog niet zo zeker van. Hoe ver is de medische wetenschap vraag je je af. Is de werkelijkheid niet al veel verder dan wij gewone stervelingen denken? Hebben wij nog wel iets te vertellen over ons eigen lichaam? Hoe lang duurt het nog voordat we bij een bezoek aan Amerika niet alleen onze vinger- en handafdrukken moeten afstaan, maar ook ons DNA? En wat doen ze met al die gegevens en materiaal? Veilig opbergen kunnen de Amerikanen dat in ieder geval niet. Dat blijkt keer op keer. Gegevens zijn geld waard, maar genenmateriaal nog veel meer. Verzekeraars en kredietverstrekkers zouden graag beschikken over uw genenpakketje. Dan kunnen ze mooie risicoanalyses maken en vervolgens u als cliënt weigeren. De medische wetenschap is ook in uw DNA geïnteresseerd om unieke eigenschappen van u te exploiteren en zodoende bepaalde aandoeningen te genezen, maar vooral om geld te verdienen. En dan heb ik het nog niet eens over de farmaceutische industrie. Gevaren die vlak om de hoek liggen. Hierover gaat dit boek. Wel gegoten in een verhaal, maar het gaat vooral om de onderliggende feiten. Een interessant boek dat je aan het denken zet. Lees vooral ook het nawoord.

Titel: Next
Auteur: Michael Crichton
Boeknummer Aangepast Lezen: a412937

Bikini

Een seriemoordenaar doodt zijn slachtoffers op fantasierijke manier en filmt het. De filmpjes verkoopt hij voor grof geld aan een groep mensen die kennelijk genieten van de moorden. Een journalist, tevens ex politieman, gaat naar de moordenaar op zoek. Terwijl het moorden doorgaat komt de journalist niet echt dichterbij. Dan vindt de moordenaar de journalist. De schrijver van dit boek heeft al vele spannende boeken op zijn naam staan en dit boek is geen uitzondering. Spannend, verrassend en menselijk. Als u van een spannend boek houdt, zeker een aanrader.

Titel: Bikini
Auteur: James Patterson
Boeknummer Aangepast Lezen: a421337

Het tiende jaar

Als je van dit genre houdt, detective of politieverhaal, dan is dit boek zeker een aanrader. Er worden vrouwen gedrogeerd en verkracht. Een tienermeisje lijkt ook een slachtoffer, maar dat pakt heel anders uit. Een ontrouwe echtgenoot wordt doodgeschoten door zijn vrouw. Of toch niet? Of toch wel? Het boek zit vol verrassende wendingen zodat je telkens op het verkeerde been wordt gezet. Een spannend boek dat ook weer eens laat zien hoe krakkemikkig het Amerikaanse juryrechtssysteem werkt. Geen wonder dat er zo veel mensen onschuldig ter dood gebracht zijn.

Titel: Het tiende jaar
Auteur: James Patterson
Boeknummer Aangepast Lezen: a430899

Vinexvrouwen

Dit boek is in één woord samen te vatten: "klaagzang". De schrijfster heeft een huis in een Vinexwijk gekocht en vindt dat zij het als allochtoon heel goed heeft gedaan. Toch is zij erg ontevreden met haar bestaan. Ze heeft een hypotheek gegeven en moet rente over haar schuld betalen. Logisch zou je zeggen, maar zij klaagt er over. Ze heeft kinderen en die zijn lastig. Logisch zou je zeggen, maar zij klaagt er over. Het huis is gehorig. Logisch zou je zeggen. Het is een nieuwbouw huis, maar zij klaagt er over. Niemand in de wijk deugt, behalve zij natuurlijk. Weer geklaag. Zo kan ik nog een tijdje doorgaan, maar dan wordt dit ook een klaagzang. In het boek gebeurt verder niets bijzonders en het is saai. Wel refereert ze een paar keer aan het boek dat ze hiervoor schreef en dat volgens haar een succes was. Dan word je toch nieuwsgierig. Er zal wel een grond van waarheid in zitten anders geeft een uitgever toch niet ten tweede malen een prutsboek uit van deze schrijfster. Ik besloot ook haar eerdere boek te lezen. Dat heet: De verstotene. Dit boek is in één woord samen te vatten: "klaagzang". Deze zin komt mij bekend voor. Inderdaad ook dit eerdere boek van de schrijfster heeft de zelfde kenmerken. Klagen over alles en nog wat. Veel zelfmedelijden en vooral niet willen weten dat je een allochtone achtergrond hebt. Het gevolg is dat je gedragingen juist aangeven dat je dat wel zeker bent. Het verhaal is slap en vooral al vele malen verteld. Maar in dit boek zijn de personen wel erg bloedeloos neergezet. De hoofdpersoon verlaat naar eigen zeggen de Islam, maar komt er niet echt van los. Beide boeken zijn uitermate saai en gaan over onderwerpen die al lang uitgekauwd zijn en zodoende niet voor verrassingen zorgen. Het kan zijn dat deze boeken als therapie voor de schrijfster gewerkt hebben. Als lezer verveel je je.

Titel: Vinexvrouwn
Auteur:f Naima El Bazaz
Boeknummer Aangepast Lezen: a427572
Titel: De verstotene
Auteur: Naima El Bazaz
Boeknummer Aangepast Lezen: a411419

Het Winterpaleis

Je zou dit boek een historische roman kunnen noemen, maar dan wel met een extraatje. Dat extraatje wordt er door de schrijver aan toegevoegd door zijn vertelkunst. Net als in een eerder boek van zijn hand: "De scheepsjongen", dat ik hier al eerder beschreef, gaat de schrijver uit van een algemeen bekend historisch feit. Deze keer is dat de ondergang van de Russische tsarenfamilie Romanov. Net als in het boek "De scheepsjongen", dat handelt over de muiterij op de Bounty, wordt in "Het Winterpaleis", het verhaal verteld door een eenvoudige bediende. Een plattelandsjongen wordt aangesteld als oppasser en beschermer van de aan bloederziekte lijdende zoon van de tsaar. De gebeurtenissen en verwikkelingen in het Winterpaleis worden beschreven gezien door de ogen van de plattelandsjongen. Na de revolutie van 1917, de moord op de tsarenfamilie en de nooit opgeloste verdwijning van dochter Anastacia, vlucht hij naar Frankrijk en vervolgens naar Engeland. Ik wil hier niet het hele verhaal uit de doeken doen, hoewel de moord op de tsarenfamilie natuurlijk bekend is. Dit is het knappe en verrassende van deze schrijver. Hij hervertelt een bekende geschiedenis en weet er toch een pakkend verhaal van te maken. Ik heb dit boek met heel veel plezier gelezen.

Titel: Het Winterpaleis
Auteur: John Boyne
Boeknummer Aangepast Lezen: a422788

***
terug naar de inhoudsopgave
terug naar de beginpagina van Pointe
terug naar de beginpagina van de website