Bespreking van 'Vlammenvuur'


door Jaap van der Hoest

Van de titel 'Vlammenvuur' zou je het meteen warm krijgen in de winter, zeker als deze zo koud is als op het moment dat ik dit schrijf. Het is de titel van het in november 2011 uitgekomen boek van Yves Taffin, een niet onbekend schrijver voor de lezers van Pointe. De inhoud van dit werk kan ook temperatuurverhogend werken. Mogelijk is evenzeer dat het je kippenvel of een vergelijkbare lichamelijke reactie bezorgt. Enerzijds bieden de drie verhalen die het boek bevat spanning, waardoor je wilt doorlezen, maar anderzijds boezemt dit drietal stories weerzin in vanwege hetgeen er zich in afspeelt. Vrouwen komen er niet goed af. Aan hun aantrekkelijkheden wordt vanuit het perspectief van de auteur niet voorbij gezien, zeker niet als het om hun sexualiteit gaat, maar zij worden steeds het slachtoffer van een zich dominant ontwikkelende man. Tot in fijne détails – echter niet verfijnd – wordt bij herhaling een naargeestig en goedbeschouwd ook een vernederend spel gespeeld. Dat er af en toe een sprankje humor opspringt, doet aan deze totaliteit niet af.
Yves Taffin kan schrijven. Zijn stijl is niet onaardig en hij weet naar iets toe te werken evenals hij met een verrassende wending kan komen. Zijn woordkeuze is meer dan eens bijzonder, soms behoorlijk origineel. Dat staat niet los van het feit dat Yves Vlaming is en zodoende meer dan eens een ander dan Hollands woord kiest en de woordvolgorde in een zin net even anders schikt dan ten noorden van Vlaanderen gebruikelijk is.
De auteur noemt de drie verhalen zelf 'korte romans'. Met deze kwalificatie ben ik het niet eens, in geen van de drie gevallen. In een roman moet zich karakterontwikkeling voordoen. Daar is enige lengte – een lange baan als het ware – voor nodig en daarvan is – zo meen ik – onvoldoende sprake. De 67, de 68 en de 57 bladzijden die de boekdelen respectievelijk tellen, zijn te kort en er ontwikkelt zich in profilerende zin te weinig – ondanks de gepresenteerde heftigheid – om te kunnen waarnemen dat er met personen qua karakterverandering iets gebeurt. Ik zou van verhalen, eventueel van drie novellen willen spreken.
In de eerste – het titelverhaal 'Vlammenvuur' - maakt een slechtziende jongeman, die net begonnen is als opnametechnicus en studiobeheerder – als functieaanduiding gebruikt de auteur 'studiomeester' – een onplezierige en vervelende tijd door. Hij geeft daaraan een bijzondere draai, die qua effect maar niet vanuit een psychische ontwikkeling valt te begrijpen.
Bij het tweede verhaal 'De vrouw die haar man gehoorzaamde' kan de titel als een zeer korte samenvatting van de inhoud gezien worden. Dat betekent, overigens, niet dat het met de man in kwestie uiteindelijk goed afloopt. En met de vrouw? Heeft haar gehoorzaamheid haar, door een verrassende ontwikkeling, toch nog iets bijzonders bezorgd?
Het derde verhaal 'Huis te koop' heeft enige tijd geleden in Pointe gestaan, zij het in een andere versie. De gebeurtenis die zich erin voordoet, kan moeilijk anders dan een langdurig proces van vernedering gezien worden. Dat projectie een rol speelt bij de handelende man op een andere vrouw dan die welke in zijn hoofd negatief aanwezig is, kan dat niet vergoelijken. Dat is althans mijn visie.
Lezers van Yves Taffin moeten ergens tegen bestand zijn. Wie dat is, moet dit boek lezen.
Hieronder volgt een bericht dat Yves Taffin op 30 januari 2012 heeft verspreid:

MEDEDELING

Hallo Beste Lezer(es),

Zoals al op mijn facebookpagina te lezen was, is er belangrijk nieuws over mijn recentste boek Vlammenvuur.
Niet zo goed nieuws, helaas.
Amper was de drukinkt van mijn boek droog, of de uitgever ZOOKIE.BE liet begin januari weten dat hij er definitief mee kapt. Juist: bedrijfsfaling, wat ondermeer inhoudt dat van elk exemplaar dat jullie de afgelopen weken via uitgever of boekhandel kochten, ondergetekende geen eurocent zal zien!
Dit heeft ook als vervelend gevolg dat dit boek, niettegenstaande het een ISBN-nummer heeft, niet gekoppeld is aan bibliotheek.be, waardoor de Luisterpuntbibliotheek het niet in gesproken vorm wil omzetten ten behoeve van blinden en slechtzienden. Het kan immers in zo'n geval niet rekenen op subsidie van de Vlaamse Gemeenschap! En dat beste vrienden, treft me nog het meest, hoewel ik aan deze operatie minder dan niets had verdiend! Het Vlaams Gewest betaalt immers nog steeds geen leenvergoeding aan de auteurs! Dit ondanks eerdere herhaalde maar nooit ingeloste beloftes! 
 
Om al deze redenen ga ik nu over tot definitieve liquidatie van het restant van het twintigtal zwartdrukboeken Vlammenvuur dat ik nog bezit, dit tegen een sterk verlaagde prijs. Namelijk 9,95 Euro in plaats van de officiële 16 Euro. Voor blinden en slechtzienden geldt: wie een zwartdruk exemplaar van het boek aankoopt, krijgt de elektronische PDF-versie leesbaar met de gebrukelijke voorleessoftware, gratis op een emailadres naar keuze toegestuurd.
 
Vlammenvuur speelt zich af in de zomer en herfst van 1983. In de periode dat zijn vader op sterven ligt, wordt de ik-persoon aangesteld als studiomeester van de Mechelse opnamestudio van gesproken boeken voor blinden en slechtzienden. Net als daar alles begint los te lopen, wordt hij op achterbakse wijze verraden.
De vrouw die haar man gehoorzaamde is het verhaal van een amateurprostituee bij wie de stoppen doorslaan wanneer een oude bekende zich als klant aandient.
In Huis Te Koop tenslotte wordt een vrouw het slachtoffer van een merkwaardige overval.
Alledrie de romans worden gekenmerkt door hun dramatische afloop.
 
Het boek telt 200p. ISBN nr. 97 89079834 433, is uitgegeven bij de inmiddels stopgezette Uitgeverij ZOOKIE uit Machelen-Zulte, en vanaf nu enkel nog verkrijgbaar via de auteur.

U bestelt als volgt:
U maakt 11,95 Euro (9,95 Euro voor het boek + 2 Euro verzendkosten) over op
BNP-Paribas Fortisrekeningnummer:
035-7438280-70
of Europees:
BIC GEBABEBB / IBAN BE60 0357 4382 80 70
Met vermelding aantal exemplaren 'Vlammenvuur'.
 
Opgelet: hierna wordt dit boek wellicht NOOIT MEER HERDRUKT.
Wie het nu vooralsnog aankoopt, verwerft sowieso een collector's item, en dit tegen een sterk gereduceerde prijs.
Dus dit is uw laatste kans! Handel NU!
 
Vriendelijke groeten en dank bij voorbaat.
 
Yves Taffin,
auteur
Email:
yves.taffin@skynet.be
Website:
http://users.skynet.be/yves.taffin/ of www.yvestaffin.be



***
terug naar de inhoudsopgave
terug naar de beginpagina van Pointe
terug naar de beginpagine van de website