Zes boekrecensies van Martin Doorn


Op klompen door de dessa


De auteur heeft een groot aantal mannen geïnterviewd dat tijdens de Indonesische onafhankelijkheidsstrijd heeft meegedaan aan de zogenaamde politionele acties. Deze vonden plaats vlak na het einde van de Tweede Wereldoorlog. De meesten van deze destijds jonge jongens werden als dienstplichtigen gestuurd. Een deel, vooral jongens van gereformeerde huize, ging vrijwillig. De auteur heeft het Friese deel van deze jongens naar hun ervaringen gevraagd. Dat kon nog net, omdat velen al in de negentig waren. Uit de verhalen blijkt dat de mannen geen idee hadden wat hun te wachten stond. Van Indië, zoals het toen nog heette, hadden ze wel vaag gehoord, maar van de omstandigheden ter plaatse hadden ze geen flauw benul. Ze kwamen zo uit de Friese klei in de tropen terecht. Wat ze daar beleefden hebben ze jarenlang voor zich gehouden, met als gevolg nachtmerries, spijt en onbegrip van hun omgeving. Hylke Speerstra heeft ze met veel geduld, zwijgzaam en met slechts een luisterend oor aan de praat gekregen. Dat bleek voor velen, zelfs na al die jaren, een soort opluchting.
De verhalen, die vrijwel altijd vergezeld gingen van heftige emoties heeft de auteur verzameld en in dit boek opgeschreven. Indien u een stukje geschiedenis eens van een andere kant belicht wilt zien worden, is dit boek alleszins het lezen waard.

Boekgegevens


Titel: Op klompen door de dessa.
Auteur: Hylke Speerstra.
Boeknummer Passend lezen: a442488

Onderweg


Ik ben een bewonderaar van Oliver Sacks. De man was een autoriteit als het gaat om de werking van de hersenen. Bovendien heeft hij op een fantastische manier die werking inzichtelijk gemaakt voor de leek. Dit boek is zijn autobiografie. En zoals in elke autobiografie is Sacks in dit boek op bepaalde gebieden openhartig, maar laat hij ook weer niet overal het achterste van zijn tong zien. Hier en daar is hij zelfs een beetje arrogant, maar dat is inherent aan een autobiografie. Het boek leest zeer vlot, zoals al zijn boeken. Er staan leuke anekdotes in en veel achtergrondinformatie over zijn werk. Over zichzelf doet hij nogal wat openhartige mededelingen, zoals over zijn homoseksualiteit en zijn drugsverslaving.

Boekgegevens


Titel: Onderweg.
Auteur: Oliver Sacks.
Boeknummer Passend lezen: a443718.

Mr. Mercedes


Dit is een thriller, zoals een thriller moet zijn. Het verhaal begint als een groep mensen overhoop wordt gereden door een zware Mercedes. Waarom? En wie doet zo iets? Na zijn pensionering gaat een voormalig rechercheur op zoek naar de dader. Deze heeft hem per brief uitgedaagd. Het zit de ex-rechercheur niet lekker dat hij hem, toen hij nog in dienst was, niet te pakken heeft kunnen krijgen. Het wordt een kat- en muisspel en de spanning begint te stijgen. De schrijver doseert de spanning voortreffelijk. Telkens zet hij er een klein tandje bij. Het wordt steeds lastiger om het boek weg te leggen. Tegen het einde wordt dit zelfs onmogelijk. Natuurlijk gaat het niet alleen over de jacht op de dader, maar spelen ook de privé-omstandigheden van dader en jager een rol in het boek. Een absolute aanrader voor hen die van een uitstekende thriller houden.

Boekgegevens


Titel: Mr. Mercedes.
Auteur: Stephen King.
Boekgegevens Passend lezen: a439772.

De tempelbomen van Goa


Om dit boek te kunnen waarderen moet u wel aan enige voorwaarden voldoen. U moet weten door te zetten als het boek niet vanaf het begin spannend en aantrekkelijk is. Dit boek vergt doorzettingsvermogen om stug door te lezen. Enige kennis van India, of het land al eens bezocht hebben, strekt tot aanbeveling. Als u ook nog van dikke boeken houdt - dit boek telt meer dan 600 bladzijden -, dan is het wel iets voor u. Het boek speelt in India, meer specifiek in de Portugese enclave Goa. Het is ongeveer 1630. Het verhaal springt nogal eens voor- of achteruit. Dit had voor mij niet gehoeven, maar het is nu eenmaal de stijl die de auteur gekozen heeft. Een jonge man, stammend uit een rijke koopmansfamilie, arriveert in Goa. Gezien door zijn ogen wordt de situatie in dit geannexeerde deel van India beschreven. De andere hoofdpersoon is een geheimzinnige Indiase dame die haar gezicht achter een sluier verbergt. Waarom zij dit doet, wordt aan de hand van terugblikken uit de doeken gedaan. Een schrijnend verhaal. Dat deze twee elkaar tegenkomen, ligt in de lijn der verwachtingen, al gaat dat niet van een leien dakje. Langzaam, heel langzaam wordt u in het verhaal gezogen en zult u merken dat het een prachtig boek is en wordt uw doorzettingsvermogen beloond.

Boekgegevens


Titel: De tempelbomen van Goa.
Auteur: Ana Veloso.
Boeknummer Passend lezen: U kunt dit boek telefonisch bij Passend lezen bestellen. Het moet van de Belgische bibliotheek komen.

De levenden herstellen


Een verhaal over het donorschap. Het wordt van veel kanten belicht. De worsteling van de achterblijvers wordt nauwkeurig beschreven, maar ook de zorgvuldigheid van de coördinator die het proces begeleidt. Sluimerende vragen worden grotendeels beantwoord. Zelf ben ik al 52 jaar potentieel donor, al vraag ik mij zo langzamerhand wel af of men nog wel iets heeft aan dat oude spul. Ik vond dit boek meer dan de moeite waard, al is het taalgebruik hier en daar wat gezwollen.

Boekgegevens


Titel: De levenden herstellen.
Auteur: Mavlis de Kerangal.
Boeknummer Passend lezen: a442967>

De gevleugelde


Arthur Japin schrijft in dit boek het verhaal van een bijzonder mens. Een man die mensen wilde laten vliegen. Het boek is gebaseerd op feiten. Al als jongen was de man gefascineerd door techniek en droomde hij er al van, van de aardelos te komen. Doordat hij een groot kapitaal erfde kon hij beginnen om zijn droom te verwerkelijken. Hij trok zich niets aan van kritiek of hoon. Hij ging onverstoord verder met het verwezenlijken van zijn droom. Er waren mislukkingen en ongelukken, maar de man liet zich niet uit het veld slaan. Minstens zo boeiend is de laag onder het verhaal. De laag waar de man zijn eigen leven leidt. Hij is wars van alle heersende conventies en laat zich niets gelegen liggen aan de kritiek op zijn leven en aan de spot die men met hem drijft. Hij is het tegenovergestelde van een meeloper. Hij volgt zijn eigen overtuiging. Desnoods tegen de stroom in. Een man naar mijn hart.
Trouwens, het hart van de hoofdpersoon, Alberto Santos Dumont, kunt u altijd nog bewonderen in Rio de Janeiro. Het zit in een glazen pot. Een historische roman met een laagje er onder.

Boekgegevens


Titel: De gevleugelde.
Auteur: Arthur Japin.
Boeknummer Passend lezen: a443800.

***
terug naar de inhoudsopgave
terug naar de beginpagina van Pointe
terug naar de beginpagina van de website