DICHTERS STERVEN NIET


van Jean Bos

Op 19 december 2014 is in Laarne dichter en liedjesschrijver Marc Van Caelenberg overleden. Hij werd 78 jaar oud. Naast gedichten schreef hij talloze song- en chansonteksten voor bekende Vlaamse artiesten. Ook de lezers van Pointe mochten regelmatig kennismaken met zijn poëzie.
Toen hij 45 was, kreeg Marc een oogaandoening; langzaam aan werd hij vrijwel volledig blind. Toch hield hem dat niet tegen om door te gaan met schrijven. In 2005 en 2008 ontving hij de Louis-Paul Boonprijs voor Poëzie van de stad Aalst. Dat was bijzonder, omdat hij als kind in Aalst woonde en Boon persoonlijk heeft gekend als buur.
In 2004 richtte Marc, samen met Julius Schellens, Firmin Criel en Jean Bos een literaire kring op, Cyclopia, een samengaan van schrijvers en dichters met een visuele handicap. Cyclopia bestaat nu nog vrijwel alleen als leeskring. Af en toe organiseert ze ook nog auteurslezingen.
Schrijven heeft Marc van Caelenberg altijd gedaan. 'Het is blijkbaar het enige waar ik goed in was', zei hij lachend. Nooit schreef hij over verdriet, ellende of weemoed: het mocht best allemaal wat positief zijn. Toch had hij het niet makkelijk met zijn voortschrijdende handicap. Humoristisch schrijven is niet eenvoudig, maar Marc kon dat. Hij relativeerde vooral zichzelf. Gelukkig wie zoveel geschreven heeft, die blijft in zijn teksten bestaan.

Toevoeging van de redactie:


Hierna volgt een kort verhaal van Marc van Caelenberg, dat in Pointe van februari 2006 heeft gestaan. Het typeert zijn wijze van schrijven: gevoel voor ernst, maar altijd wel met een vleug humor.

naar het verhaal Het alziende oog

***
terug naar de inhoudsopgave
terug naar de beginpagina van Pointe
terug naar de beginpagina van de website