Vijf boekrecensies van Martin Doorn


Arm Engeland


Een zeer lezenswaardig boek, dat in vogelvlucht de geschiedenis van het Britse koninkrijk behandelt, met veel aandacht voor de vaak flegmatieke houding van de Engelsen. Ook de haat-liefde verhouding tussen Nederland en de Britten komt uitvoerig aan bod, evenals de verweving van beider vorstenhuizen. Het is een, vooral luchtig geschreven boek, dat tevens inzicht geeft in hoe het allemaal zo is gekomen met die Engelsen. De auteur heeft zelfs de nogal droge humor van die toch wat rare Britten, overgenomen. In de laatste hoofstukken gaat het onvermijdelijk over de Brexit, die, volgens de auteur, wordt veroorzaakt door de gedachte van de Engelsen dat Europa ze de wet voorschrijft. En dat is, vanwege hun, weliswaar volledig verdampte wereldheerschappij, onverdraaglijk.

Boekgegevens


Titel: Arm Engeland.
Auteur: Peter Brusse.
Boeknummer Passend Lezen: a456811.


Generaal zonder leger


Een waardeloos boek. In dit boek gaat de auteur tekeer tegen uitgevers en verder alle mensen die in het boekenvak werkzaam zijn. In hoogdravende taal, met veel bij- en tussenzinnen, verwijt hij hen dat ze de verkeerde keuzes maken. Vrijwel elke zin bevat een cliché, een spreekwoord of gezegde. Het wemelt van de zogenaamde 'moeilijke woorden', een ergerlijke, pedante schrijfstijl. Een soort mooischrijverij. Bovendien zullen de aangesprokenen zich niets aantrekken van dit slecht geschreven boekje. Om in de stijl van de auteur te blijven: Dit is een zinloze exercitie, vechten tegen de bierkaai.

Boekgegevens


Titel: Generaal zonder leger.
Auteur: özcan Akyol.
Boeknummer Passend Lezen: a469442.


Napoleon


Nog niet zo lang geleden werd in het programma 'De slimste mens' aan een doctorandus geschiedenis gevraagd wat er in 1600 gebeurde. De doctorandus geschiedenis moest het antwoord schuldig blijven. Ik was verbijsterd, maar hieruit blijkt dat het met de kennis van de geschiedenis beroerd gesteld is. Ik hoop nu maar dat u wel gehoord heeft van Napoleon. Is dat zo, dan is dit boek een aanrader. Dit boek beschrijft uitvoerig de opkomst en ondergang van Napoleon alsmede de vele veldslagen die hij heeft gevoerd. De intriges en manipulaties die Napoleon, als geen ander wist te gebruiken om aan de macht te komen en te blijven. Het dodental ten gevolge van het handelen van deze zelfbenoemde keizer loopt in de miljoenen. Dat de Fransen, ondanks de vele doden toch achter hun keizer bleven staan is, weliswaar met de kennis van nu, onbegrijpelijk. Zelfs heden ten dage is het af te raden met een Fransman over Napoleon te spreken. In de ogen van de Fransen blijft Napoleon een held. Maar ja, ze hebben dit boek dan ook niet gelezen. Bovendien wordt de kennis van de Franse Revolutie in 1789, nog eens opgefrist. Indien u interesse heeft in de geschiedenis moet u dit boek zeker lezen.

Boekgegevens


Titel: Napoleon.
Auteur: Bart van Loo.
Boeknummer Passend Lezen: a445882.


Labyrint


Een aantal korte verhalen met verrassende plots. Een boek voor even tussendoor, als je wilt uitpuffen van alle Coronaregeltjes van vandaag de dag. Zeker als de verveling toeslaat, is een verhaaltje lezen altijd mogelijk . Het zou ook iets zijn voor op vakantie, maar dat zit er voorlopig niet in. Een boek lezen kan gelukkig overal.

Boekgegevens


Titel: Labyrint.
Auteur: Esther Verhoef.
Boeknummer Passend Lezen: a469906.

Schilderslief


Een historische roman over Rembrandt. Het huishouden en de gang van zaken in zijn atelier worden aan de hand van zijn leerlingen en zijn liefdesleven uitvoerig beschreven. Diverse verhalen van de hoofdpersonen lopen door elkaar, wat de spanning er in houdt. Ook in de 17e eeuw blijken roddel en achterklap, een zeer aanwezig onderdeel van de samenleving. Rembrandt komt niet bijster sympathiek over. Dit vooral vanwege de manier waarop hij zijn eerste huishoudster en bedgenoot behandelt. Het blijft natuurlijk een roman, maar ik denk dat de auteur in veel beschrijvingen dicht bij de waarheid blijft. Een aangenaam boek om te lezen en er wat van op te steken.

Boekgegevens


Titel: Schilderslief.
Auteur: Simone van der Vlugt.
Boeknummer Passend Lezen: a468675.***
terug naar de inhoudsopgave
terug naar de beginpagina van Pointe
terug naar de beginpagina van de website