Vijf korte boekbesprekingen van Martin Doorn


As in tas


Een klein boekje over de reis van Jelle Brandt Corstius, die de as van zijn gecremeerde vader, op de fiets, gaat afleveren aan de Middellandse Zee. Kleine anekdotes en verhaaltjes over vader Hugo Brandt Corstius. Ook het afzien van de fietser wordt niet onbesproken gelaten. Vader Hugo blijkt overigens een nogal merkwaardig persoon te zijn geweest. Hij was natuurlijk bekend door zijn vele columns onder diverse schuilnamen. Soms waren de columns niet mals, maar ook als vader bleekhij er onorthodoxe methodes op na te houden. Aardig tussendoortje.

Boekgegevens


Titel: As in tas.
Auteur: Jelle Brandt Corstius.
Boeknummer Passend lezen: a446061.

De lege stad


Een goed verhaal over de oorlogsjaren in Rotterdam. Het dilemma tussen goed en kwaad komt aan de orde. Voor mij, als ex-Rotterdammer althans, veel herkenning. Goede research. Niet de fantasie en de aannames van Lou de Jong. Nee, gewoon het verhaal van gewone mensen. Verzetshelden komen nauwelijks voor, maar het draait om de alledaagse rotterdammer die doet wat het geweten hem of haar ingeeft. Dat ging zeker niet altijd goed. De hongersnood, die vooral in de laatste winter toesloeg wordt zonder omhaal beschreven. De hongersnood was een direct gevolg van de spoorwegstaking die, door de regering, die hoog en droog in Londen zat, werd opgedragen. Een boek dat zonder franje geschreven is, maar wel is gebaseerd op feiten.

Boekgegevens


Titel: De lege stad.
Auteur: Simone van der Vlugt.
Boeknummer Passend lezen: a442466.

Zweedse laarzen


Ook deze keer heeft Mankell weer een prachtig boek afgeleverd. Deze schrijver schrijft over gewone mensen die schijnbaar een gewoon alledaags leven leiden, maar toch blijken te boeien. Alleen al door zijn beschrijving van het weer zit je na enkele bladzijden al midden in het verhaal. In dit boek weet je als geroutineerd lezer al na een paar bladzijden wie de dader is. Bij Mankell is dat geen probleem. Waarschijnlijk doet hij het er om. Door heel het verhaal heen laat hij de lezer zich afvragen of de eerste indruk juist was. Je gaat twijfelen, maar even later weet je het weer zeker. Mankell speelt een spelletje met de lezer. Spectaculaire dingen gebeuren sporadisch in zijn verhalen. Het gaat over gewone dingen van gewone mensen. Toch blijft het verhaal boeien. Dit keer is de hoofdpersoon een gepensioneerd arts die op de Stockholmer scheren woont, waar het vooral in de winter leeg en koud is. De vraag is: ĎWie heeft zijn huis in de brand gestoken?í Een prachtschrijver. Jammer dat hij onlangs is overleden.

Boekgegevens


Titel: Zweedse laarzen.
Auteur: Henning Mankell.
Boeknummer Passend lezen: a444288.

De goden van Gotham


Historische roman over de schrijnende armoede in Amerika in de 19e eeuw. Natuurlijk is er de godsdienststrijd tussen de katholieken en de protestanten. De aanleiding is de grote instroom van Ierse immigranten, die de armoede en hongersnood in Ierland wilden ontvluchten. Godsdienst is zoals gewoonlijk medeoorzaak van deze armoede. En waar armoede is is criminaliteit. Dat is trouwens weer vaak een gevolg van armoede. Uitbuiting door de bezittende klasse is een andere oorzaak. Een ander gevolg is het seksuele misbruik van kinderen. Als vanzelf denk ik daarbij weer aan de katholieke kerk. Een aangrijpend verhaal.

Boekgegevens


Titel: De goden van Gotham.
Auteur: Faye Lindsay.
Boeknummer Passend lezen: a432475.

Enkele reis Indonesië


Een aardig boekje als je geïnteresseerd bent in de Indonesische geschiedenis van na de Tweede Wereldoorlog. Het is wat sullig geschreven en echte hoogtepunten komen niet voor. Het kabbelt van het begin tot het einde. Toch worden de gebeurtenissen vanaf de onafhankelijkheid vrij nauwkeurig beschreven. Dit aan de hand van de belevenissen van vier blanke Nederlandse vrouwen die kort na het einde van de oorlog, met hun Indonesische echtgenoten verhuisden naar IndonesiŽ. Dit in tegenstelling tot de vele duizenden Nederlanders en zogenaamde In doís die juist de omgekeerde reis maakten en Indonesië min of meer ontvluchtten toen het onafhankelijk werd. Alle stuiptrekkingen die bij de geboorte van een nieuw en onafhankelijk land horen worden beschreven. Vele moeilijkheden en tegenslagen hebben de vrouwen moeten doorstaan en overwinnen. Daarnaast wordt je kennis van het ontstaan van IndonesiŽ weer eens bijgespijkerd. Voor de liefhebber zeker een aanrader.

Boekgegevens


Titel: Enkele reis Indonesië.
Auteur: Hilde Janssen.
Boeknummer Passend lezen: a443960.

***
terug naar de inhoudsopgave
terug naar de beginpagina van Pointe
terug naar de beginpagina van de website