Drie boekrecensies van Martin Doorn


De levens van Jan Six


Na het debacle van ‘Reizen zonder John’, heeft Geert Mak toch weer een uitstekend boek afgeleverd. Het is nu wel zeker dat hij geen goed waarnemer is. Ook het boek ’Hoe God verdween uit Jorwert’ is daar een bewijs van, maar dat hij aan de hand van archieven de historie kan achterhalen en reconstrueren, lijdt geen twijfel. Dit boek dat de geschiedenis van een vooraanstaande Amsterdamse familie beschrijft is dan weer een prachtwerk vol informatie. Mak maakt duidelijk dat vroeger, zelfs tot op heden, het reilen en zeilen van Nederland wordt bepaald door enkele families. Hij maakt duidelijk en aannemelijk dat de invloed van deze families terug gaat tot in de 17e eeuw. De families mogen dan door huwelijken deels andere namen gekregen hebben, de stamboom laat de afkomst duidelijk zien. In dit verband raad ik ook het boek: ‘Ons creatieve brein’ van Dick Swaab aan. Hierin kan men lezen hoe bepaalde eigenschappen, veroorzaakt door de verschillende ontwikkelingen van delen van ons brein, leiden tot bepaald gedrag en bepaalde eigenschappen. Onnodig te vermelden dat deze eigenschappen erfelijk zijn. Mak laat zien dat de ‘graaicultuur’ en het elkaar toeschuiven van lucratieve baantjes, ook al in de 17e eeuw bestond. Zoals eerder vermeld zijn de erven van die families uit die tijd nog steeds aan de macht.

Boekgegevens


Titel: De levens van Jan Six.
Auteur: Geert Mak.
Boeknummer Passend Lezen: a447773.

Land van de gouden kust


Deze schrijfster schrijft dikke boeken. Daar moet je van houden, maar ze laat heel veel gebeuren. Dan is het wel nodig om een dik boek te schrijven. Meestal is het hele verhaal verdeeld over meerdere boeken, al kan je ieder boek heel goed apart lezen. De verhalen bestaan uit diverse levenslopen die uiteindelijk aan het einde van het boek samenkomen. Met veel fantasie slaagt ze er telkens weer in een goed afgerond verhaal op papier te zetten. Het zijn historische romans, waaraan een grote portie onderzoek is gewijd. Het is erg informatief, maar de spanning en romantiek worden niet vergeten. Onderhoudende boeken van een niet zo bekende schrijfster, maar als je ze eenmaal kent lees je graag al haar boeken. Ook dit boek is weer een aanrader omdat het zo lekker wegleest.

Boekgegevens


Titel: Land van de gouden kust.
Auteur: Sarah Lark.
Boeknummer Passend Lezen: a44368

Paradijsvogel


Een niet al te ingewikkeld boek over de stadjes, speciaal voor 55 plussers, in Amerika. Je moet wel erg rijk zijn om er te wonen. De hoofdpersoon komt er achter dat het allemaal klatergoud is. Zelfs de zingende vogeltjes en de bloemengeur zijn nep. Vrijwel alles wordt geruisloos en onopvallend geregeld. Personeel heeft achter heggen verborgen paadjes waarover ze zich verplaatsen. De bewoners mochten eens in aanraking komen met ‘gewone, niet rijke’ mensen. De hoofdpersoon raakt alles kwijt omdat haar rijke echtgenoot overlijdt. Ook die blijkt een neppert geweest te zijn. Ze moet vluchten uit het zogenaamde paradijs en komt terecht in de echte wereld. Aardig om te lezen.

Boekgegevens


Titel: Paradijsvogel.
Auteur: Threes Anna.
Boeknummer Passend Lezen: a447758.

***
terug naar de inhoudsopgave
terug naar de beginpagina van Pointe
terug naar de beginpagina van de website