Buiten de werksfeer


column van Sjaak de Werker

Vakantie is een lege tijd, moet een niet gevulde periode van het jaar zijn. Nee, dat klopt niet! Ik hoor het roepen. Zo gek is dat niet, want veel vakanties zijn dichtgetimmerd met verplichtingen. Leuk, maar toch. En denk nu niet, dat ik er simpel over denk. Het is, om te beginnen, heerlijk om een tijdje van alles te kunnen doen zonder dat een ander je voorhoudt - al is het maar met een blik - dat het moet. Ieder mens heeft de behoefte zijn of haar gang te kunnen gaan. Maar ja, deze gang zit vaak aan een wil vast – een in een gezin bepaalde wil bijvoorbeeld – die over de schutting heen kijkt. En dat leidt tot vakantieplannen, die op voorhand een gedroomde tijd van rust en vrijheid van een weefsel van verplichtingen voorzien. Maar … dat gaat, natuurlijk, niet zomaar. Want daar ben je zelf bij, daar blijf je ook zelf bij. Kortom: dit is een kwestie van bewaken.
Een onvoorwaardelijke vakantie bestaat niet, gelukkig. Ook buiten de sfeer van werk voor een salaris moet aan voorwaarden voldaan worden. Belangrijk is, dat een tijdje de gelegenheid bestaat om uit het gewone te stappen, uit de alledaagse sfeer. Of dat nu gebeurt door zwetend een alp te beklauteren, in een ongekend museum rond te schuifelen, in een bosvennetje te poedelen of een ver continent te bezoeken, dan wel op een lommerrijk plaatsje een gedeelte van (bijvoorbeeld) de Russische literatuur te lezen. Dat is allemaal om het even. Vakantievierders moeten hun voorkeuren kunnen hebben.
Afstand is nodig. Een beetje ‘verandermanager’ zou het moeten weten. Door afstand te nemen ontstaat een blik op grotere verbanden en op bewegingen. Een uitrustende vakantiewandelaar, met warmgelopen voeten in een verkoelende beek, zou het spontaan als gedachte opgeborreld kunnen krijgen. Een vakantieperiode kan zuiverend werken, visie bieden. Vertroebelingen kunnen bij afgenomen spanningen het lichaam verlaten en, bij echt relaxen, ook de geest. Daar knapt een mens van op.
Ja, na niet echt iets gepresteerd te hebben kan een vakantie gelouterd afgesloten worden, om geheel fris weer …

***
terug naar de inhoudsopgave
terug naar de beginpagina van Pointe
terug naar de beginpagina van de website