Vier boekrecensies van Martin Doorn


Stille zonde


Deze nogal beroemde schrijfster schrijft tamelijk ingewikkelde politiethrillers. Dit is er weer zo een. In al haar boeken schuwt ze het geweld niet. Langzamerhand word ik het een beetje zat. De keren dat er iemand in elkaar geslagen wordt zijn niet te tellen. Het regent bloedneuzen, blauwe ogen, gebroken ribben en ontwrichtte kaken. Het is langzamerhand erg voorspelbaar. Geschoten en gestoken wordt er ook veelvuldig. De verhalen zitten ongetwijfeld goed in elkaar, al heeft ze er wel veel personen voor nodig. Die natuurlijk evenveel namen hebben. Dat trek ik tegenwoordig niet meer. Leeftijd? Eenvoudig gezegd: het is allemaal een beetje te veel. Te veel geweld, te veel namen en te ingewikkeld. Maar ja, wellicht houdt u daar nu juist van.

Boekgegevens


Titel: Stille zonde
Auteur: Karin Slaughter
Boeknummer Aangepast-lezen: a436935

Het land van belofte


De Duitse, on-Duitse schrijfster Sarah Lark schrijft boeken over mensen die hun vaderland verlaten om het te verruilen voor een ver onbekend land. Het zijn meestal kleine series van drie boeken die beginnen in de 19e eeuw. De verhalen zijn niet spectaculair of staan bol van geweld en seks, maar ze zijn wel interessant en vervelen beslist niet. Ze doet, voor zover ik het kan beoordelen, uitgebreid onderzoek naar de omstandigheden in die tijd. Dat vind ik bij een historische roman belangrijk. Je wilt, als het even kan, er toch ook nog iets van opsteken. Dit boek gaat over Nieuw Zeeland, een gewild emigratieland. Twee totaal versschillende jonge vrouwen, komen onafhankelijk van elkaar en onder totaal verschillende omstandigheden als aanstaande bruid in Nieuw Zeeland terecht. Het blijkt er leeg en eenzaam te zijn. Ze trouwen beiden met een schapenboer. De ene rijk, de andere arm. Zoals helaas overal is het verschil tussen arm en rijk ook hier schrijnend. Ook wat dit aspect betreft heeft de schrijfster goed onderzoek gedaan. De doorsnee verhalen over emigranten gaan maar al te vaak over de enkele succesvollen. Over de overgrote meerderheid, die het zonder emigratie, hoogstwaarschijnlijk in het vaderland beter gehad zou hebben, wordt nauwelijks bericht. Je zou de verhalen, of de boeken, van Sarah Lark in één woord kunnen samenvatten: 'onderhoudend'.

Boekgegevens


Titel: Land van belofte
Auteur: Sarah Lark
Boeknummer Aangepast lezen: a434964

Papegaai vloog over de IJssel


Het is niet onaardig om te lezen, hoewel de vele dromen en sprookjes niet aan mij besteed zijn. Het is allemaal wat simpel gedacht en kinderachtig. De sfeer is zeker goed getroffen, maar ik betwijfel of het niet wat erg afgezwakt en geromantiseerd is. Zijn de mensen niet te aardig voor elkaar? De komst van asielzoekers in de ietwat wereldvreemde IJsselvallei van een jaar of dertig geleden is nogal een schok voor de bewoners. Aanvankelijk houden ze zich voornamelijk afzijdig. Echte toenadering is er ook in de toekomst niet. De angst voor het vreemde en zeker de afwijkende godsdienst is maar moeilijk te overwinnen. Zo blijft de asielzoekergemeenschap intact en is er van integratie weinig sprake, op de enkeling na natuurlijk. Een beetje cliché is het wel, dat Nederlandse vrouwen als een blok vallen voor de vreemdelingen. Als couleur locaal is Klazien ut Zalk, het destijds beroemde kruidenvrouwtje, er bijgehaald. Een zwaktebod zou ik het willen noemen. Zoals gezegd, een nogal simpel boek, met weinig aandacht voor de werkelijkheid.

Boekgegevens


Titel: Papegaai vloog over de IJssel
Auteur: Kader Abdolah
Boeknummer Aangepast lezen: a440615

Gouden jaren


Dit is een heerlijk boek voor de 'Oudere jongeren', of anders gezegd, de 'Baby boomers'. Maar iedereen boven de vijftig zal veel plezier beleven aan dit boek. Het gaat over de veranderingen die na 1900 hebben plaatsgevonden. Met name over de, vooral na de Tweede Wereldoorlog, sterk toegenomen welvaart. Het is erg leuk om te lezen wat 'wij' allemaal hebben zien komen en wat we volledig uit het oog zijn verloren. Kent u de telefoon met draaischijf nog? Uw achterneefje van 10 is beter met de computer, maar deze telefoon kan hij niet bedienen. Het hele boek is een nostalgische reis door je leven tot nu toe. Er staan ook veel leuke weetjes in over de samenleving van destijds. De auteur heeft goed onderzoek gedaan en heeft dat aangenaam opgeschreven. Het is zoals dat heet: 'Een feest der herkenning'.

Boekgegevens


Titel: Gouden jaren
Auteur: Annegreet van Bergen
Boeknummer Aangepast lezen: a440619


***
terug naar de inhoudsopgave van Pointe
terug naar de beginpagina van Pointe
terug naar de beginpagina van de website