NIET ELKE VERANDERING...

een column van Bert Boom

Het gezegde behoeft nauwelijks aanvulling; je kent het ongetwijfeld. Aanvullen is één, de ervaring is een ander paar mouwen.
Zo'n 15 jaar heb ik gewerkt met een notitietoestel dat alles wat ik invoerde in Braille en spraak kon weergeven. Het was een apparaat dat vertrok vanuit het brailleschrift, met daarnaast enkele toepassingen die meer weg hadden van een pc: een eigen tekstverwerker, adresboek, databank enz. Het had ook een Daisy-speler, maar die vond ik erg onhandig in het gebruik. Toen ik het ding voor het eerst zag, hoefde ik niet lang na te denken over de keuze. Klein, licht en dus makkelijk mee te nemen, een betrouwbare batterij, voldoende ingangspoorten, kortom, precies waar ik naar op zoek was om autonoom notities te nemen, verslagen te maken, en natuurlijk te schrijven.
Mijn eerste model had enkel een Braille toetsenbord. Dat zorgde geregeld voor kleine foutjes die ik nu soms nog tegenkom. Je laat bij het typen niet altijd alle toetsen exact tegelijkertijd los, en dat is voor een digitale omgeving schijnbaar belangrijk. Later kwam daar een apparaat voor in de plaats met een klassiek klavier, zij het dan in klein formaat, maar om in onze branche te blijven, tot in de puntjes uitgedacht.
Dit juweeltje heb ik zeer intensief en tot grote tevredenheid gebruikt, nee, uitgemolken. Het gaf me echt het gevoel dat ik een stukje achterstand ten opzichte van zienden had teruggewonnen. Hoeveel Braille documenten heb ik niet gedigitaliseerd. Het heeft me geholpen bij het samenstellen van een dichtbundel. Wat ik ook mocht doen, het ging allemaal een stuk makkelijker en vooral sneller, tot… het helemaal niet meer ging. Er moest dus een ander komen, maar helaas, het wordt niet meer gemaakt wegens te weinig afzet, en dus te duur.
Wat nu op de markt is, heeft doorgaans alleen een Brailleklavier. Het is allemaal hoog performant, klein, licht en weet ik veel, maar je hebt een extern toetsenbord nodig om iets of wat vlot door te typen. Bovendien wordt er weer beroep gedaan op een ouder wordend geheugen om de sneltoetsen en combinaties daarvan te leren. De keuze was dus snel gemaakt; het werd een laptopmodel met Braille- en spraakfaciliteiten, iets groter dan wat ik eerst had. Het toetsenbord is een egale rechthoek; de toetsen zijn weliswaar redelijk goed gescheiden, maar het is een alfanumeriek klavier zonder apart nummerblok. O ja, voor ik het vergeet, een scherm heeft het ook niet.
Het is een fraai apparaat, dat moet ik zeggen. Ermee werken gaat allesbehalve fraai door de vlakheid van het klavier; dat ligt uiteraard ook aan deze gebruiker.
Hoe los je zoiets dan op? Jawel, door een extern klavier aan te sluiten zoals bij de laptop mét scherm. Handig toch dat ze bestaan: zonder meer een passende verbetering bij de verandering.

 

***
terug naar de inhoudsopgave
terug naar de beginpagina van Pointe
terug naar de beginpagina van de website