Boekenwurm

een verhaal van Alex den Ouden
uit de bundel 100 Bizarre Vertellingen

Dit verhaal is aangedragen door Joke Clazing, die een goede band met de (inmiddels overleden) schrijver heeft gekend en heeft meegewerkt aan diens initiatieven op diverse gebieden van kunst, ook qua integratie van kunsren.

Boekenwurm had de respectabele leeftijd van 75 jaren bereikt en dat was voor het Regionale Dagblad aanleiding voor een interview. Onder het genot van een kopje thee met als versnapering een klein dichtbundeltje, begon Boekenwurm te vertellen.

“Ik heb in mijn lange leven heel veel boeken gelezen en vervolgens leeg gegeten, nee, eigenlijk gingen die twee altijd samen. Ik las al kauwend zo gezegd.”

“In mijn jeugd at ik Karl May boeken bij de vleet, en die serie van Willy van der Heide. Dat was spannend, daar gingen mijn kaken steeds sneller van werken. En als ik dan een boek leeg had, dan moest ik gelijk aan het volgende deel beginnen. Ja, je kunt wel zeggen dat ik aan avontuur verslingerd was.”

“De hele Leesbibliotheek waar ik toen huisde heb ik zo geledigd. Als ik aan die tijd terug denk, al dat avontuur, die spanning ....”

“Ach ja, je bent jong en de wereld staat wijd open voor ontdekkingen. Soms was het wel moeilijk om netjes katern na katern te eten. Je wilde de afloop van een verhaal weten. Dat heb ik afgeleerd, want als je begint bij het eind, komt er geen eind aan het begin.”

Hij schudt zijn wijze oude hoofd.

“Maar dat is lang geleden. Toen de Leesbibliotheek helemaal leeg was en de eigenaar in tranen, ben ik verhuisd. Ik ben geen Regenwurm.”

“Ik ben toen naar een Wetenschappelijke Bibliotheek gegaan. Wat hadden ze daar een zware kost, mijn spijsverteringsorganen groeiden met de dag en met elke titel die ik verwerkte. Stel je voor: Uhlmann in 35 delen. En dan de Encyclopedieën.”

Boekenwurm glimlacht bij de herinnering. Wat weemoedig vervolgt hij.

“Je kan wel zeggen, dat ik daar alle kansen had om te studeren. Ik werd bevangen, nee, gegrepen door een wetenschappelijke nieuwsgierigheid, die ik nooit verloren heb. Ik begon daar bij de Tabellenboeken. Ik kan ze nog dromen, die Tafels. Zeven maal dertien is 91; acht maal .... Toen kwam ik bij de sinus, cosinus, tangens, cotangens terecht. Oh wat was dat een heerlijke tijd. Zo ritmisch, zo logisch, zo systematisch. Ik heb daar nachtenlang staan swingen. Was gewoon high.”

“Daarna kwamen de Functies, eerst de Besselse. Dat was in de Afdeling Wiskunde en ik moet bekennen, dat ging me boven het hoofd. Ze lagen gewoon als een blok in mijn maag. Ik ben toen overgestapt naar de Ingenieurswetenschappen en dat was een gouden greep. Alles wat ik daar tegenkwam was positief: bouwen en uitbouwen. Het was een belangrijke fase in mijn leven. Een zware verantwoordelijkheid. Stel je voor, al dat bouwen en ik druk bezig alles weg te eten. Ja, echt bijzonder.”

Met emotie in de stem en nog steeds bozig, gaat Boekenwurm verder.

“Toen besloten die idioten de W.B. te sluiten. Alle boeken (die nog resteerden na mijn activiteiten) werden verpulpt. Het scheelde een haartje of ik was ook de pulp in gegaan. Gelukkig kon ik net ontsnappen. Ineens was ik dakloos.”

“Ik ben toen een paar weken bij een neef ingetrokken. Die zat toen in de Damesromannetjes. Die bevielen me niet, al dat gekeuvel, geklets, gezever. Valse emotie en totaal leeg. Ik was in no time door zo'n romannetje heen – ik ben geen Houtworm – en absoluut niet bevredigd.”

“Daarna kwam ik in de Literatuur terecht. De Grote Literatuur, bedoel ik. Filosofen, romanciers van gewicht, diepgaande werken die me aan het denken zetten. Daar heb ik lange tijd mijn hart op kunnen halen. Zulke Literatuur moet je langzaam genieten. Ik heb toen geleerd te herkauwen. Er over peinzen, genieten van de subtiliteit en het brede overzicht. Fantastisch. En alles in fraaie Prachtband. Dat was wel jammer. Ik heb een keer zo'n band geprobeerd, maar het goud-op-snee was echt niet te verteren.”

Boekenwurm is zijn hele leven vrijgezel gebleven.

“Er was nooit tijd voor de vrouwtjes. Eerlijk gezegd wist ik nooit waar ik het met hen over moest hebben. Ik stond gewoon met mijn bek vol tanden, werkeloos.”

“Gezien mijn occupatie kon het meer lichtzinnige mij niet boeien. Ooit, op vakantie, ben ik begonnen aan De seksueel actieve vrouw brrrr en al bij de eerste seksscenes moest ik kokhalzen. Ik kon echt niet verder.”

“Tja en toen kwam de Kunst in mijn leven. Daar ben ik nog steeds mee bezig. Als je ouder wordt, nemen je behoeftes af. Ik heb nu minder boekenhonger dan vroeger. De Kunstboeken geven minder taal en meer beeld. Daar eet ik zorgvuldig omheen, dat spaart me de indigestie.”

Het gesprek heeft Boekenwurm vermoeid. Zijn ogen sluiten zich, in een weemoedige droom. Terugkijken op je leven en je grootse daden is dan ook vermoeiend. Zonder Boekenwurm wakker te maken, verlaten wij zijn appartementje. Een laatste blik op zijn boekenplanken: volkomen leeg, zoals het hoort.

 

***
terug naar de inhoudsopgave
terug naar de beginpagina van Pointe
terug naar de beginpagina van de website