Ruw

Boekbespreking van Gerben de Boer

(noot: Gerben de Boer is redacteur van Zienswijs)

Marie Kessels heeft in de afgelopen tijd veel media-aandacht gehad. Ze schreef een boek over blindheid. Zienswijs had haar graag een microfoon willen voorhouden, maar Kessels weigert categorisch. Vandaar een bespreking.
Kessels mankeert zelf niks aan haar ogen. Ze heeft zich dus volledig moeten inbeelden wat er zou gebeuren als ze blind zou zijn geworden.

“Ruw“ vertelt het verhaal van Gemma. Gemma heeft een ongeluk gehad, waardoor ze volledig blind is geworden. Gemma vertelt in dit boek hoe ze zich door het leven slaat. John Hull schreef een soortgelijk waar gebeurd boek. (Als lezer kon ik me niet aan de indruk onttrekken dat Kessels dit boek vooraan op haar bureau heeft laten liggen.)

Het boek kent twee componenten:
* Een literair intellectuele kant; Kessels citeert zoveel schrijvers dat het boek soms doet denken aan een omgevallen boekenkast.
* De observaties over blindheid
Juist om die observaties gaat het in Zienswijs.

Kessels heeft sommige dingen heel goed getroffen; in andere zaken slaat ze de plank volledig mis.
Kessels laat haar hoofdpersoon in deze tijd nog met een reglette schrijven: Dat is een literaire vondst waarmee ze aangeeft hoe de blindheid je in een frame drukt. Blindheid knelt als een keurslijf.
Kessels beschrijft indringend hoe ze met haar taststok door de stad loopt. Op de een of andere manier heeft Gemma zich in haar hoofd geprent dat ze vooral 's nachts op stap wil. Dat maakt haar avonturen ronduit angstaanjagend:
- 's nachts is er heel ander publiek op straat; niet iedereen staat meteen klaar om hulp te verlenen.
- maar 's nachts is het ook stil in de stad. Gemma maakt heel goed gebruik van de akoestische informatie die zo tot haar doordringt.

Gemma kiest ervoor alles in braille te doen. Gesproken boeken komen domweg niet voor.
Kessels slaagt er heel goed in om aan te geven hoe het brailleschrift je leven verrijkt. Mij viel weer eens op hoe lichamelijk het braille is. Kessels beschrijft heel fysiek hoe je braille leest.
Nogmaals: Ik had haar graag een microfoon voorgehouden.
Ik had haar dan willen complimenteren met de manier waarop ze zich vastbeet in het lezen en schrijven van braille. Zelden heeft een ziende persoon zo emotioneel doorleefd de waarde van dit schrift aangegeven.


Boektitel: Ruw
Auteur: Marie Kessels
Uitgegeven door De Bezige Bij te Amsterdam in 2009

ISBN 978.90.234.2986.0

***
terug naar de inhoudsopgave
terug naar de beginpagina van Pointe
terug naar de beginpagina van de website